1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Няма нов скандал със замърсени с фипронил яйца

Няма нов скандал със замърсени с фипронил яйца

Откритите преди дни яйца са в резултат на миналогодишната криза

Няма нов скандал със замърсени с фипронил яйца, уверяват от холандската служба за сигурност на храните. Откритите преди дни яйца са в резултат на миналогодишната криза.

„След скандала миналата година вече никой не използва фипронил за почистване на помещенията си“, съобщават холандските власти. Това означава, че новият случай, при който се разбра, че десетки хиляди яйца със следи от веществото са стигнали до търговската мрежа, е късен резултат от миналата година.

Междувременно контролните органи в Страната на лалетата установиха, че яйцата са от биоферма в провинция Гелдерланд, разположена в източната част на Холандия и граничеща с Германия. От стопанството те са стигнали до опаковъчно предприятие, след което са доставени в супермаркети в няколко германски провинции.

При лабораторните тестове са измерени повече от разрешените 0,005 милиграма фипронил на килограм яйца. Въпреки това няма опасност за здравето на хората, твърдят експертите в Холандия и Германия. Непродадените още яйца са изтеглени от търговската мрежа.

Властите в Холандия са на мнение, че фипронилът още през миналата година е попаднал в почвата във въпросната ферма, затова и не можело да се говори за вина на стопанина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.