1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ОДБХ Варна затвори нелегална транжорна за пилешко месо

ОДБХ Варна затвори нелегална транжорна за пилешко месо

Обектът е функционирал без регистрация по смисъла на Закона за храните

Областна дирекция по безопасност на храните затвори нелегална транжорна за пилешко месо в град Варна. Обектът е функционирал без регистрация по смисъла на Закона за храните, като цялата продукция е реализирана в ресторант на същата фирма в града. Проверката е извършена съвместно с представители на Областна дирекция на МВР – Варна в момент на доставка на суровини и храни.

При инспекцията са констатирани над 3 тона храни и суровини без етикети и документи за произход, в това число 150 килограма овкусени пилешки крила, над 215 килограма овкусено и замразено пилешко месо за дюнер, 2280 килограма замразени пилешки заготовки и разфасовки. Храните са опаковани в пластмасови бидони, кофи, касетки и кашони. Установено е и съхранение на 230 килограма пресни картофи, 6 килограма замразен печен пипер и 260 килограма пиперена паста. В обекта е присъствал един работник без лична здравна книжка, без работно облекло и без представен трудов договор. Храните и суровините без документи за произход ще бъдат унищожени.

В момента на проверката в обекта са доставени над 1 тон, годни за консумация охладени пилета, от регламентиран доставчик, които са етикетирани и придружени с търговски документи. Те се съхраняват в хладилна камера и ще бъдат дарени на социални заведения в града.

За констатираните нарушения е съставен Акт за установяване на административно нарушение, като Закона за храните предвижда глоба от 5000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.