1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първо огнище на птичи грип в Англия, нови случаи в Япония

Първо огнище на птичи грип в Англия, нови случаи в Япония

Снимка:

Предприети са незабавни мерки за ограничаване на риска от разпространение на болестта

Огнище на птичи грип е било открито във ферма за пуйки в Англия. Това съобщават от британското Министерство на околната среда, храните и селските райони. Няма риск за общественото здраве.

Това е  същият щам, който засяга домашните птици в Европа. Предприети са незабавни мерки за ограничаване на риска от разпространение на болестта. Всички заразени и контактни птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Припомняме, че последното огнище в Англия беше установено през януари тази година.

В Япония ще бъдат умъртвени още 210 000 птици на северния остров Хокайдо, съобщават властите в страната. Вирусът е бил открит в няколко ферми в цялата страна. Властите са забранили транспортирането и пазарите на домашни птици и птичи продукти в области, в близост до заразените ферми. Работата на ветеринарните власти по ограничаване и ликвидиране на болестта е затруднена от лошото време - температурите се понижават до минус 20 градуса. Снеговалежът предизвиква допълнителни проблеми. По-рано през този месец, 550 000 пилета бяха унищожени в град Ниигата, централна Япония, а 23 000 патици в Аомори - префектура на юг от Хокайдо.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.