1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Повече смъртни случаи от листериоза

Повече смъртни случаи от листериоза

Снимка:

По-често от блестта страдат животни, които живеят на стада

Все повече случаи на листериоза от 2008 година насам отчитат от Европейската агенция по безопастност на храните. Цифрите са от доклад, съставен съвместно с експерти от Европейския център за превенция и контрол на болестите.

От листериоза заболяват често животни, които живеят в стада като овце, говеда, свине и птици. Хората  се разболяват заради използването на недостатъчно термично обработена храна, която идва от болни животни или е замърсена от техния тор. С бактерията листерия можете да се заразите от мляко, млечни и месни продукти, риба, птиче и говеждо месо, зеленчуци, плодове. Бактерията листерия може да се развива най-често при неправилно съхранение на храните.

През миналата година общият брой на заболелите е бил 2200, като 64 процента от тях са били на възраст над 65 години. През 2015 година в Европейския съюз са регистрирани общо 4400 случаи на зоонози. Заразените наброяват над 350 хиляди, като близо 230 хиляди са случаите на кампилобактериоза. Бактериите, причиняващи това заболяване, се откриват най-често в птичето месо. На второ място по численост са случаите на салмонелоза – 95 хиляди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.