1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рекламите на кутиите с мляко мамят купувачите

Рекламите на кутиите с мляко мамят купувачите

Според организацията за закрила на животните KAGfreiland, рязането на рогата на кравите е жестокост

Рекламите на кутиите с мляко мамят купувачите. предаде Agrosaveti.com. Изобразената традиционно щастлива крава с рога в реалния живот не е толкова добре: 90% от кравите в Швейцария са с отрязани рога. Привържениците на организациите за хуманно отношение към животните застават срещу тази болезнена процедура.

Миналият вторник, пред Зоологическия музей в Цюрих жителите можеха да видят истинска демонстрация, начело със станалата музейна ценност в Швейцария - рогатата крава Сибил, придружена от своя стопанин. Организацията, занимаваща се със защитата на племенни животни KAGfreiland, по този начин протестира срещу начина, по който в Швейцария се отнасят към кравите. Нейните активисти разглеждат рязането на рогата на кравите като малтретиране.

В Швейцария от близо 1,5 милиона крави, само една на всеки десет е с рога. „Всяка година 200 хиляди крави в Швейцария са лишени от рога, - обясни директорът на KAGfreiland Роман Вайбел. - Това е стресиращо за животните. Дори ако им изгарят рогата (процедурата се извършва с електрически ток) под упойка, животното страда, идвайки на себе си. В зряла възраст, кравата не може да се защити срещу хипотетични врагове. Фермерите правят всичко възможно да реализират икономии, защото безрогите крави изискват по-малко пространство и е по-лесно да се поддържат. Жалко е, че това се случва, защото отглеждането на крави с рога е напълно възможно.” За да докаже това, организацията е публикувала на своята интернет страница списък на 40 кравеферми, където кравите са с рога.

Според юриста Джери Болигер, ръководител на Фондация за защита на правата на животните с премахването на рогата на кравата се нарушават честта и достойнството й. Това е в противоречие със Закона за защита на животните, приет в Швейцария.

Проблемът, както обяснява в телевизионно интервю ръководителят на Съюза на швейцарските фермери, е по отношение на сигурността. Служителите, които се грижат за животните не искат да се излагат на риск. Втората причина - оказва се, че стандартните боксове с решетки са предназначени за животни без рога. За крава с рога е необходима по-просторна клетка, по-широки хранилки, за да се грижат за нея са необходими повече време и повече персонал. Освен това, швейцарските крави ползват всички привилегии на свободната паша - което означава, че между тях може да възникне борба, при която кравите взаимно да се наранят.

Швейцарският фермерски съюз е „нито за, нито против рогата на кравата” и напълно приема решенията по преценка на фермерите. Според Кристоф Гросжан-Соммер, шеф на Асоциацията на производителите на мляко Swissmilk, „Кравата, която се смее” е с рога и е съвсем нормално, фермерите да искат намаляване на разходите. „Ако цената на млякото е около 55 сантима на литър, разходите по амортизацията на бокса са 20 сантима, храненето - в 15-20 сантима, и не забравяйте също така и разходите за ветеринар, електричество, чистене и др. В крайна сметка, за самите фермери остава много малко и не трябва да изискват от тях още по-големи инвестиции за отглеждането на животни с рога.”

Въпреки това, използването на изображението на познатата на всички рогата крава в рекламата не смущава никой. Например, популярната марка млечни продукти „La vache qui rit” - „Кравата, която се смее” върху опаковките на мляко изобразява точно това. А най-голямата верига магазини Мигрос (Migros) в Швейцария, заяви, че няма да промени рекламния образ на кравата, така че да съвпада с реалността. Купувачите искат мляко от крава с рога.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.