1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Словакия ще намали данъка върху добавената стойност за прясното месо

Словакия ще намали данъка върху добавената стойност за прясното месо

Снимка:

Този ход ще бъде част от така наречения втори социален пакет на правителството

Словакия ще намали данъка върху добавената стойност за прясното месо от 20 на 10%, обяви министър-председателят Роберт Фицо. В средата на юли беше обявено, че правителството ще изготви законопроект за намаляване на ставката, който трябва да бъде готов до края на август, съобщава FoodNavigator. Списъкът на продуктите, които ще бъдат обект на намалена ставка, се обсъжда в момента. Става дума за прясното месо, мляко, хляб и някои рибни продукти. Мярката няма да се прилага за други месни изделия.

Този ход ще бъде част от така наречения втори социален пакет на правителството. Очаква се парламентът да гласува решението през ноември и то да влезе в сила от началото на 2016 г. За сравнение, в Чехия намалената ставка на ДДС за основни хранителни продукти е 15%, докато в Полша за някои хранителни стоки се прилага 5%-на ставка. Заедно с други планирани мерки, правителството очаква спадът на ДДС да намали държавните приходи с около 1 милиард евро.

Словашките фирми от месната индустрия смятат, че новото решение ще увеличи значително търсенето на вътрешния пазар. През 2013 г. в Словакия се е консумирало средно годишно по 53.3 кг месо на човек, което представлява увеличение от 1.5% в сравнение с година по-рано. Потреблението на свинско месо на глава от населението достига 30.9 кг, на говеждо и телешко - 4.4 кг, а на птиче - 16,9 кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.