1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Третират риба тон с препарати, за да изглежда прясна

Третират риба тон с препарати, за да изглежда прясна

Зачестиха случаите, при които рибата се подлага на обработка с нитрит

Все по-често ставаме свидетели на измами с хранителни продукти. Една от тях е третирането на месо от риба тон с различни препарати, за да му се придаде свеж вид. По този повод швейцарски учени разработиха метод, който позволява разкриването на подобни манипулации.

В прясно състояние скъпото месо от риба тон е ярко червено. Колкото повече престоява в хладилника, толкова по-тъмен става цветът му, достигайки кафяво. Преди 10 години недобросъвестни търговци прибягваха до нелегалния трик да го третират с въглероден оксид, но след като методът беше разкрит, тази практика беше преустановена.

В последно време зачестиха случаите, при които рибата се подлага на обработка с нитрит, който освежава червения цвят. По данни на швейцарските власти с тази измама в Европа се генерират печалби в размер на 200 милиона евро годишно, без да има начин да бъде разкрита, тъй като освен нитрит се добавя и витамин С, което води до химическо преобразуване на нитрита и той става неоткриваем.

Разработеният от учените в Базел метод вече не търси самия нитрит, а райския газ, който се получава при преобразуването на нитрита. Първите тестове с новия способ, направени с 13 проби от месо на риба тон, взето от различни търговци, показаха, че близо половината са обработени по непозволения начин.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.