1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. "Труд": Износът на пилета за Катар удря на камък

"Труд": Износът на пилета за Катар удря на камък

От БТПП посочиха, че страната ни не може да осъществи подобен експорт

Броени дни след посещението на президента Росен Плевнелиев в Катар и новината, че ще изнасяме пилешко месо за там, бизнесът се оказа повече от скептичен. От БТПП посочиха, че е смешно да се мисли, че страната ни може да осъществи подобен експорт.

“Първо си задайте въпроса по какъв транспортен начин такъв тип продукт ще стигне дотам. С коопериране на наша територия и самолети е много голям проект. Другата алтернатива е с контейнери, но пилешкото месо ще стигне дотам за 45 дни”, заяви Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарския бизнес съвет към БТПП, цитиран от "Труд".

Производителите на птиче месо посочиха, че хипотетично износ може да се прави само на замразено пилешко. “Да, вярно е, превозът с кораби отнема 40 дни, но замразеното месо хипотетично има срок на годност 1 година, така че няма проблем да се реализира на пазара на Катар. За експорт на охладено обаче нямаме шанс. Проблем обаче се оказва политиката на ЕС, която премахна експортните субсидии за износ на птичи продукти извън общността.

Доскоро производителите бяха стимулирани, защото получаваха по 320 евро на тон за експорт, тези субсидии вече ги няма”, коментира пред “Труд” Иван Ангелов от Продуктовия борд “Яйца и пици”.

Той допълни още, че да се мисли за експорт със самолет е направо абсурдно, защото авиокомпаниите искали по 60 евроцента за всеки килограм, който превозват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.