1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Увеличават се продуктите, които се произвеждат по стандарт „Стара планина“

Увеличават се продуктите, които се произвеждат по стандарт „Стара планина“

През тази година се добавят нови 5 продукта

Увеличават се продуктите, които се произвеждат по стандарт "Стара планина". През тази година се добавят нови 5 . Така общият им брой вече е 25, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите у нас.  

От 2010 г. в сила ще влязaт девет стандарта „Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. В тях са описани  технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране, както и изискванията за транспорт и съхранение, методите за вземане на проби и изпитване. Стандартите са доброволни за производителите на месни продукти.

В страната в момента действат стандарт за хляб и брашно "България", както и стандарт за млечни продукти "БДС". Съществуват и браншови стандарти като този за лютеницата и за рафинираното слънчогледово масло, сподели д-р Светла Чамова, изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите. 

През последните години броят на производителите, които работят по различните стандарти се увеличава, а от Агенцията по храните следят дали изискванията по тях се спазват.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.