1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 28 млн. лева ще бъдат разпределени към МЗХГ

28 млн. лева ще бъдат разпределени към МЗХГ

С постановление на правителството бе взето решение, съгласно което се отпускат 28 млн. лева трансфер към Министерството на земеделието за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба срещу африканската чума по свинете.

Всички те се прилагат съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете от 2015 г. на ЕС. Това заяви на брифинг пред журналисти министърът на земеделието Десислава Танева.

,,Тези средства са част от общо-прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани от ЕК на 14 август. Средствата ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите животни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини, фуражи и всичко, което е свързано с прилагането на мерките за борба срещу африканската чума по свинете'', отбеляза тя и добави, че изплащането ще започне след 1-ви септември.

Земеделският министър посочи още, че ситуацията към момента по отношение на АЧС е почти овладяна, като в последните две седмици не е регистрирано нито едно огнище на африкаска чума, а за целия месец август са били регистрирани едва пет огнища.

,,Очевидна е тенденцията на рязък спад'', посочи министър Танева.

Относно дивите свине министър Танева обясни, че има изготвен план за тяхната депопулация.

,,Към настоящия момент имаме изградени 450 капана и съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов можем да кажем, че имаме близо 2000 диви свине намаление на популацията", заяви тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.