1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 80% от плодовете и зеленчуците у нас - вносни. От бранша в България искат финансиране

80% от плодовете и зеленчуците у нас - вносни. От бранша в България искат финансиране

Земеделското министерство да отпусне национални доплащания за сектор „Плодове и зеленчуци“. Това настояване отправиха от Националния съюз на градинарите в България. Причината – пропаднала реколта, ниски добиви, липса на напояване и най-вече неадекватна политика от страна на агроведомството към сектора.

Тази година е изключително неблагоприятна за градинарите, посочват от браншовата асоциация. Паднаха множество валежи, имаше градушки, измръзвания и слани, които попречиха за доброто развитие на насажденията и сега са на лице ниски добиви, оплакват се стопаните. Българските градинари са неконкурентни на пазара, затова е необходимо национално доплащане, каквото има в Гърция, например.

Междувременно вносът се засилва, като неговият дял на българския пазар на плодове и зеленчуци е около 80%, допълват браншовиците.

Градинарите имат проблем с работната ръка, напояването и електрозахранването.

Браншовиците недоумяват, защо на фона на проблемите с изменението на климата и липсата на напояване, земеделското министерство не класира за одобрение проекти по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата, в които има включени дейности за изграждане на напоителни съоръжения. От Националния съюз на градинарите са категорични - ако не се обърне внимание на сектора - след 10 години няма да има българско производство на плодове и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.