1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Административният съд в Бургас отхвърли жалбата срещу заповед на директора на ОДБХ

Административният съд в Бургас отхвърли жалбата срещу заповед на директора на ОДБХ

Стопанинът на стадото в село Кости e претендирал изплащане на обезщетение за умъртвени кози

Административният съд в Бургас отхвърли жалбата на собственик на животновъден обект в село Кости срещу заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), с която е отказано изплащане на обезщетение на стопанина. Съдебните власти са взели решението, след като са се запознали с позициите и на двете страни. 

На 29 юни 2018 г., при изпълнение на мерките за ликвидиране на заболяването Чума по дребните преживни животни, ОДБХ – Бургас установява, че стопанинът на обект в село Кости е отглеждал 64 кози от различни възрастови групи, на които не е извършена официална идентификация. Това е задължение за собственика съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

След констатиране на нарушението и при спазване на ветеринарномедицинското законодателство е извършено хуманно умъртвяване на всички 64 кози. Собственикът на животновъдния обект е подал заявление за обезщетение. Предвид установеното неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност от негова страна, заявлението е отхвърлено със заповед от 30 август 2018 г. на директора на ОДБХ – Бургас, издадена на основание чл. 148, ал. 3 от ЗВД. Стопанинът на стадото обжалва заповедта и претендира изплащане на обезщетение за умъртвените кози. 

Припомняме, че на 22 юни тази година, след подаден сигнал за заболели овце от друг животновъд в село Кости (община Царево, област Бургас) до официалния ветеринарен лекар на общината, служители от ОДБХ – Бургас незабавно посещават фермата. Установено е, че в стадото се отглеждат общо 184 овце и кози, като част от тях са с клиника на заболяване. Инспекторите от ОДБХ – Бургас извършват прегледи на всички животни и вземат проби за лабораторно изследване. На собственика е наложен акт за възбрана.

На 28 юни със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявено първично огнище на Чума по дребните преживни животни в същото стадо. Предприети са мерки за контрол и ограничаване разпространението на заболяването съгласно действащото национално и европейско законодателство. В резултат в населеното място са умъртвени по хуманен начин и унищожени общо 538 дребни преживни животни в 7 животновъдни обекта, като по-голямата част от умъртвените овце са били и под селекционен контрол.

След ликвидиране на заболяването в село Кости се пристъпва към процедура за обезщетение на собствениците на убитите животни в най-кратки срокове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.