1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агенцията по метрологичен и технически надзор ще сезира прокуратурата за разпространение на невярна информация, свързана с язовирите

Агенцията по метрологичен и технически надзор ще сезира прокуратурата за разпространение на невярна информация, свързана с язовирите

Много кметове на общини спекулират със състоянието на язовирите и така нагнетяват излишно напрежение сред населението

Агенцията по метрологичен и технически надзор ще сезира прокуратурата за разпространение на невярна информация, свързана с язовирите. Това заяви  председателят на агенцията Стефан Цанков.  По думите му много кметове  на общини спекулират със състоянието на язовирите  и така  нагнетяват излишно напрежение сред населението.

Само от начало на годината има поне 5 такива случаи,  уточни Стефан Цанков.
Стана ясно още, че над 50 язовира, временно ще бъдат изведени от експлоатация заради занемарено състояние. Голяма част от тях са взети под концесии и са били превърнати в рибарници, като на някои дори е била нарушена конструкцията.

Цанков каза още, че предписанията на агенцията системно не се изпълняват от концесионерите на язовири. По думите му, в най-рисковите месеци, като  март април и май, много язовири се държат в пълния си обем и така се превръщат в рисков фактор.

Най-големите проблеми с неспазването на предписанията по отношение на това в какво състояние да се поддържат язовирите са в района на Врачанско, Монтана и частично в Търговище - каза още шефът на агенцията.

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.