1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агрокомисията в Бундестага заседава извънредно заради скандала с фипронил

Агрокомисията в Бундестага заседава извънредно заради скандала с фипронил

Опозицията настоява за информация за възникналите щети

Извънредно заседание на Комисията по земеделие в германския парламент поискаха опозиционните групи на Зелените и Левите. Причината – скандала със замърсените с фипронил яйца и загубите, които търпят фермерите.

Като евентуална дата на заседанието на Бундестага се сочи 5 септември, 19 дни преди насрочените за 24 септември парламентарни избори в Германия. След като трите партии в правителствената коалиция изразиха съгласие за провеждането на такова заседание, окончателното решение трябва да се вземе от председателя на Бундестага.

Според Зелените, правителството на Ангела Меркел трябва да разясни на депутатите причините за скандала с фипронила. Опозицията настоява за информация за възникналите щети, както и за мерките, които властите ще предприемат, за да не допуснат повторение на подобни кризи, като тази с фипронила. Втората точка от дневния ред да бъдат метеорологичните условия през годината, настоват Зелените и Левите. Екстремното време е причина за големи загуби при фермерите. Опозицията иска яснота и за евентуалните финансови средства, които федералният бюджет може да отпусне, за да компенсира стопаните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.