1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Акценти в работата на българските евродепутати

Акценти в работата на българските евродепутати

Важните за България теми ще бъдат отстоявани единно

Бюрото на Европейския парламент в България беше домакин на публична дискусия, посветена на приоритетите за новия мандат на българските евродепутати. На събитието присъстваха повече от 150 гости, като сред тях бяха представители на държавни институции, неправителствения сектор, медии, академичната общност и граждани. 

По време на събитието, открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, бяха представени членовете на ЕП, избрани от България. 

Присъстващите евродепутати посочиха областите, в които планират да бъдат активни и парламентарните комисии, в които ще работят през предстоящия 9-и мандат на Европейския парламент. Всички те подчертаха, че важните за България теми ще бъдат отстоявани единно от представителите на страната ни в ЕП. 

При представянето си Асим Адемов (ЕНП) обяви, че се чувства на място в комисията по култура и образование и ще работи за инвестиции в образователната система. Той отбеляза, че земеделският сектор трябва да се модернизира, като се подготвят кадри в училищата и университетите. Като член на комисиите по външна политика и конституционни въпроси Александър Йорданов (ЕНП) обърна внимание на сигурността в Черноморския регион и важността на политиките на Европейския съюз по отношение на Западните Балкани.

Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа) коментира отсъстващото инфраструктурно развитие в селските райони и ролята на инвестициите за повишаване качеството на живот в тях. Освен заместник-член на комисията по земеделие и развитие на селските райони, г-жа Алиева-Вели ще работи и като пълноправен член в комисията по заетост и социални въпроси.

Илхан Кючюк (Обнови Европа), който е член на комисията по външни работи, изрази мнение, че ЕС има нужда да изгради ясна стратегия за комуникация с Китай, Русия и Турция, както и да намери начин за интегрирането на Западните Балкани

Петър Витанов (С&Д) изтъкна като основен свой приоритет затвърждаването на интеграцията в Европейския съюз, но също така и запазването на основните му принципи като свободното движение на хора, стоки и капитали, в контекста на защитата на конкурентоспособността на българските превозвачи. Петър Витанов е член на комисията по транспорт и туризъм.

Публиката в залата, както и зрителите онлайн се включиха активно в дискусията с въпроси и коментари. Сред темите преобладаваха тези, свързани с политиката на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурността, модернизацията на селското стопанство, повишаването на жизнения стандарт, образованието, разпределението на висшите постове в европейските институции и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.