1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБ: До момента нито едно от исканията на протеста на биопроизводителите не е удовлетворено

БАБ: До момента нито едно от исканията на протеста на биопроизводителите не е удовлетворено

Организира се нов протест

От БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ заявяват своята позиция със следната декларация:

С протеста, организиран и проведен на 09.04.2019 г. голямото БЪЛГАРСКО семейство на биопроизводителите показа три неща:
1. Че е голямо.
2. Че е обединено.
3. Че търпението му свърши и няма да допусне повече решенията за неговото бъдеще да се вземат непрофесионално и на тъмно.

До момента НИТО ЕДНО от исканията на протеста не е удовлетворено, а нека припомним кои са те:
1. Оставка на министър Порожанов и отговорните лица, довели до безпрецедентната ситуация на война на министерството със сектора, нарушен имидж на българското биопроизводство и конкретни финансови загуби.
2. Незабавна промяна на нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и включване на всички заинтересовани страни в комисията по биологично земеделие по чл. 59 от наредбата.
3. Създаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с участие на всички заинтересовани страни – биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, наука, потребители. Нанесените щети и нарушения имидж могат да бъдат поправени само с максимална прозрачност в системата.
По време на вчерашния протест и след него ръководството на БАБ беше канено за разговори в Министерство на земеделието и храните. Не приехме тези разговори по следните причини:
1. Разговори между БАБ и МЗХГ бяха водени многократно през последните месеци, но след тях не се случваха коментираните и договорени действия, а се предприемаха съвсем други стъпки и се вземаха решения, които изобщо не са коментирани с бранша.
2. Решения за бъдещето на сектора могат да бъдат взети само след ясен анализ за причините, довели до сегашната ситуация и поемане на отговорност от виновните.

Недопустимо е цял един бранш да бъде на улицата, а Министърът на земеделието да твърди, че не вижда причини за протеста.
Протестът излезе много извън рамките на БАБ. Той беше подкрепен от други асоциации, колеги, приятели, граждани, потребители на нашите здравословни биопродукти. Това ни дава увереност, че нашият труд е оценен от обществото. Че нашите усилия и отговорност към околната среда и здравето на хората не остават незабелязани и ще намират все по-широка обществена подкрепа.
Ето защо ние заявяваме, че започваме организацията на нов протест и няма да се откажем да постигнем нашите искания и да се борим за оцеляването на нашия сектор и за неговото развитие в условията на пълна прозрачност и ясни правила, еднакви за всички.

Благодарим на всички медии, които коректно и отговорно отразиха нашия протест! Надяваме се те също да бъдат част от процесите, които да накарат администрацията да работи прозрачно и с обективни анализи да помагат за развитието на нашия бранш.

Предвид изненадващата активност на Министерство на земеделието, храните и горите по отношение на даване на информация и пресконференции по темата „Биологично производство“ апелираме да бъдат потърсени отговори на следните въпроси:

1. КОЙ  в Министерство на земеделието, храните и горите взема решения относно политиката в областта на биологичното производство. Кои са ръководителите, експертите, които го съветват. С какво образование са те, с каква експертиза и с какъв опит в областта на биологичното земеделие? С конкурс ли са назначени?

2. Министерството е истински загрижено за потребителите. Колко проби от биологични продукти, пуснати на пазара, е взела БАБХ, отговорна за този контрол, през 2018 г. Какви са резултатите?

3. Министърът на земеделието обяви пред журналистите, че средствата за биологично земеделие към момента не са блокирани. Това не съвпада с информацията, която до момента сме получавали, свързана с препоръки на ЕК да не бъдат изплащани субсидиите до постигане на гаранции за ефективен контрол и прозрачност. Ако към момента няма блокиране на средства ЗАЩО ТОГАВА НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ? Защо биофермерите в последните години са на опашката в индикативния график за плащания. Нима те не се нуждаят от средства преди месец юни.

Очевидно е, че до момента Министерство на земеделието, храните и горите не може да изпълнява ефективно функциите си нито за определяне на политиката за развитие на биологичното земеделие и биопроизводството в България, нито за гарантиране на спазване на правилата за всички и прозрачност в сектора. Ето защо Асоциацията ще работи с всички сили за запълване на тази празнина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.