1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ предприема допълнителни мерки за превенция от разпространение на болестта африканска чума по свинете чрез храни

БАБХ предприема допълнителни мерки за превенция от разпространение на болестта африканска чума по свинете чрез храни

Забранява се предлагането на прясно свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете (АЧС), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага по-строги мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки, съдържащи свинско месо и месни продукти, съдържащи свинско месо на всички регистрирани фермерски пазари на територията на страната.

БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните", от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ, ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат.

При проверките ще се следи  за спазването на настоящата заповед, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат предвидените в законодателството административни и административно-наказателни мерки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.