1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ продължава кампанията за инсектицидна обработка

БАБХ продължава кампанията за инсектицидна обработка

Целта е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването

БАБХ продължава кампанията за инсектицидна обработка на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването заразен нодуларен дерматит.
На 8 и 9 юни 2016 година ще се обработват площи в областите Благоевград и Кюстендил.

Българска агенция по безопасност на храните продължава кампанията за инсектицидна обработка на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит. На 8 и 9 юни 2016 година от 6:00 до 10:00 часа ще се обработват площи в областите Благоевград и Кюстендил. Летателната техника ще излита от площадка край село Покровник, област Благоевград. Ще бъдат третирани площи в землищата на село Покровник, Бараково, Мурсалево, Бураново, Пороминово, Бело поле, Рилци, Драгодан, Боровец, Българчево, Зелен дол, град Кочериново и град Благоевград.

Целта е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодуларен дерматит. Вирусът се предава и по механичен път, но насекомите се считат за основен преносител на заразата. Пръскането се извършва с летателна техника от около 10 метра височина над площите около констатираните огнища и зоните на големите водни басейни и поречието на реките. Общата площ на обработваните терени е 2 500 000 дка. Самолетите ще облетят и територия по цялото поречие на българския бряг по река Дунав.

Инсектицидните обработки са съобразени с нормативните изисквания за опазване на пчелите и се извършва в ранните часове на деня – от 6:00 до 10:00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допуснат в обработваните зони по време на третирането.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.