1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ с висока оценка от ЕК за контрола на употребата на подобрителите на храни

БАБХ с висока оценка от ЕК за контрола на употребата на подобрителите на храни

Проверките в България надвишават честотата за контрол в сравнение със страните от Европейския съюз, инспектирани до момента

Генерална дирекция „Здраве и безопасност на храните“ (DG SANTE) на Европейската комисия (ЕК) извърши одит между 12 и 20 март във връзка с оценка на системата за официален контрол на употребата на подобрителите на храни в България.

Според одитния екип, прилагането на мерките за контрол при употребата на добавки и ароматизанти в храните от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и спазването на европейското законодателство напълно отговарят на високите критерии, поставени от ЕК и съответстват на тези в другите проверени страни членки на Европейския съюз.

По време на одита бяха проведени срещи с експерти на централно и областно ниво от БАБХ, отговорни за контрола на употребата на добавките и ароматизантите в храните. С тях бяха дискутирани осъществяването на официален контрол в обектите за производство на подобрители в храните и в предприятията, които влагат в крайните продукти добавки и ароматизанти.

В хода на одита бяха посетени 8 предприятия в София, Пловдив, Карлово и Димитровград, където инспектори от Агенцията извършваха проверки за производство и влагане на подобрители пред експертите на ЕК.

На заключителната среща от мисията одитният екип посочи, че заложените и изпълняваните от компетентните органи в България проверки в тази тематична област от производството на храни надвишава честотата за контрол в проверените до момента държави

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.