1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бедствено положение заради снеговалежите в Алпите

Бедствено положение заради снеговалежите в Алпите

Снежните маси са голяма заплаха и за туризма в Австрия

Спрени влакове, километрични задръствания по пътищата, отменени полети и цели села, откъснати от света – обилните снеговалежи в Южна Германия и Австрия затрудняват все повече хората и властите. В неделя се очакват нови и обилни валежи, които на места ще натрупат още около един метър сняг.

До момента в Австрия са загинали 7 души, затрупани от лавини или измръзнали в колите си. В подножието на Алпите в Германия няколко общини обявиха бедствено положение, за да се справят по-ефективно със снежните маси. В околностите на курортно градче в Бавария няколко села и отделни ферми са откъснати, пътищата и железопътните трасета са непроходими. Край Мюнхен 9-годишно момче загина, ударено от паднало заради многото сняг дърво.

Снежните маси са голяма заплаха и за туризма в Австрия, съобщават от Стопанската камара във Виена. За последните няколко дни е отчетен спад от 50 процента при краткосрочните резервации.

Все пак има и благоприятни вести. В австрийската провинция Щирия дива коза беше затрупана от влакова композиция, която разчиства снега. За щастие железничарите са успели да спрат навреме и двама от тях извадили животното от снега. От централата на австрийските железници изказаха специална благодарност на двамата служители и ги наградиха със специална премия. Предполага се, че дивата коза си е почивала на линията, където снегът не е бил толкова дълбок. При приближаването на разчистващата композиция тя скочила от насипа, но попаднала в снега и била затрупана от изхвърления от греблото на локомотива сняг.

Очаквайте още Новини в емисиите на АгроТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.