1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

Съюзът на пивоварите споделя опит за инициативите си към потребителите

Над 1000 професионалисти в областта на пивоварното производство, мениджмънт, маркетинг и наука ще обменят опит и ще чуят интересна информация за иновациите и съвременните тенденции в сектора от широк кръг лектори по време на първото издание на Форума на Пивоварите на Европа под мотото Бира и още нещо - Beer and Beyond. Той ще се проведе в Брюксел на 7 и 8 юни и е водещото тазгодишно събитие в бирения бранш на Стария континент. Форумът и изложението към него среща всички участници по веригата на доставките и клиентите на бирената индустрия и е единственото, което очертава насоките за развитие на категорията и бизнеса както на занаятчийските пивоварни, малките и средни предприятия, така и на международните гиганти.

На него ще бъдат представени най-новите тенденции, вдъхновени директно от лидерите на сектора. 80 експертни презентации, научни доклади, пленарни съобщения, демонстрации и обсъждания са разделени в 6 тематични панела, включително и специализиран еднодневен симпозиум на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (European Brewery Convention - EBC). По нейните стандарти, методи за изследвания, технологични и аналитични спецификации работят всички пивовари – от най-големите – до най-малките.

Симпозиумът на EBC ще разглежда тенденциите във филтрацията, като майстори  пивовари, създатели на новите технологии и университетски преподаватели ще представят иновациите и актуални решения за методите за филтриране и ще обсъдят бъдещето развитие на технологиите за филтрация на пивото.

Една от водещите теми на форума ще бъде т.нар. „революция на крафт бирата“, която вече е глобално явление. Чрез иновации и задоволяване на изискванията на клиентите занаятчийското пивопроизводство се развива все повече, като само през миналата година в страните от ЕС са създадени над 810 нови малки и микро пивоварни.

Основно внимание по време на събитието ще се отдели и на суровините в пивопроизводството, с акцент върху хмела и пивните дрожди, известни като бирена мая. В специална презентация ще бъдат представени предстоящите новости по темата и навлизането на специални "дизайнерски" хибридни дрожди, които комбинират възможности за ефективност на алкохолната ферментация, устойчивост на стрес и аромат.

Интересен акцент ще бъде и развитието на пазарната ниша за производство на бира без глутен заради промяната на нагласите на потребителите и социалните нужди. В България също се правят изследвания как може да се създаде качествена бира, която не съдържа този протеин.

Представители на Съюза на пивоварите в България също ще участват в Бирения форум в Брюксел и придружаващите го събития. По време на срещите те ще представят напредъка си по общоевропейските инициативи на индустрията, част от които е доброволното предоставяне на информацията за състава и хранителна стойност върху етикетите на пиво у нас. Алкохолните напитки с над 1,2 об.% алкохолно съдържание, понастоящем са освободени от задължението да дават тази информация на потребителите, съгласно общоевропейския Регламент 1169/2011 за етикетирането на храните.

Темата е особено актуална и с оглед очакваното решение на Европейската комисия дали да се въведат саморегулаторни правила за етикетирането на бирата, виното и спиртните напитки, или информацията за състава и хранителната стойност задължително да присъства на опаковките на всички алкохолни напитки. Българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на европейската бирена индустрия за предоставяне на хранителна информация на потребителите, като близо 100% от произвежданите в страната бири имат върху етикетите си списък на съставките, а над 95%  - и на калориите. Обичайно средната хранителна стойност за 100 милилитра светло пиво с alc. 4,5% vol. е: 42 kcal., общо мазнини – 0 g, въглехидрати – 3 g, белтък -  0,5 g и сол – 0,01 g. 

Според Европейския парламент, Съветът на Европа, Световната здравна организация и други международни институции, енергийната стойност е най-важният елемент от хранителната информация, който трябва да бъде обозначен върху етикета. На същото мнение са и европейските потребители.

Проучване на агенцията за маркетингови изследвания GFK от 2016 г., проведено в 9 страни на ЕС, показва, че над 86% от анкетираните 9008 респонденти смятат, че консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100 мл за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен продукт. 74% от потребителите в ЕС считат, че етикетите на алкохолните напитки трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - пълен списък на хранителната информация.

„Усилията ни да сме максимално ясни, конкретни и прозрачни по отношение на категорията, нейните съставки и хранителни компоненти са ключови в отношението ни към потребителите“, категорична е Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. Тя допълни, че пълнолетните българи определят пивото за най-предпочитаната от тях напитка след минералната вода. Това показват  провежданите от агенция Ипсос национално представителни изследвания, според които 36%  от българите на възраст над 18 г. твърдят, че бирата е най-подходящото за тях питие, като за по-подходяща те определят само минералната вода -  според 61% от респондентите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.