1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо четири пъти е намалял броят на бездомните кучета в София през последните години

Близо четири пъти е намалял броят на бездомните кучета в София през последните години

За първи път при това преброяване има райони само с кастрирани кучета

Резултатите от преброяванията през последните 11 години показват явна тенденция за намаляване  броя на уличните кучета в столицата. Това съобщиха от фондация "Четири лапи", които представиха резултатите от последното преброяване на безстопанствените животни за 2017/2018 г. на територията на Столичната община в присъствието на заместник-кмета по направление екология Йоана Христова и директора на ОП „Екоравновесие“ Веселин Христов.

През 2018 г. уличните кучета в столицата са 3589, а през 2007 г. са били 11 124.

Най-много бездомни кучета има в район "Сердика" – 316, поради стари индустриални зони, в които традиционно като безплатна охрана се ползват кучета, посочи Маргарита Чанкова от фондация "Четири лапи".

От „Четири лапи“ съобщиха, че в район „Красна поляна“ усилията на Столичната община, на "Екоравновесие" и на фондацията дават положителен резултат, защото при сегашното преброяване се констатира висок процент кастрирани кучета.

За първи път при това преброяване се наблюдават райони само с кастрирани кучета: четири в "Оборище", седем в "Изгрев", 25 в "Лозенец", 62 в "Красно село".

"Оборище", "Изгрев", "Студентски", "Лозенец", "Средец" са и районите с най-малко бездомни кучета: четири в "Оборище", седем в "Изгрев" и по 25 в останалите три.

Високото ниво на кастрация е основната причина за трайното намаляване на популацията на бездомните кучета, посочиха също от фондацията. Друг фактор е увеличаване на осиновените кучета от общинските приюти – 895 през 2016, 693 за 2017 г.

Чанкова припомни, че според промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност от 2016 г. всяко домашно куче над 4 месеца трябва да бъде идентифицирано чрез микрочип и данните му трябва да бъдат въведени в интегрираната информационна система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.