1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Браншовици искат създаване на Борд по зърното

Браншовици искат създаване на Борд по зърното

Изказани бяха опасения за внос на субсидирано и некачествено брашно от Турция.

 

Решенията на проблемите по веригата "зърно-брашно-хляб" следва да са базирани на пазарни принципи – около това становище се обединиха три браншови организации на хлебопроизводителите, една на мелничарите и една на фермерите по време на организираната от БТПП кръгла маса на тема "Проблеми на пазара на брашно и зърно в България".

Браншовата камара на хлебопроизводителите, Съюзът на българските мелничари и Съюза на фермерите са против безмитен внос на брашно и зърно, като прогнозираха възможни негативни ефекти в посока – фалити на мелнични предприятия, стимулиране на нелоялната конкуренция, внос на некачествени брашна, недостиг на пшенични трици в баланса на фуражното производство и други.

Изказани бяха опасения за внос на субсидирано и некачествено брашно от Турция. На чувалите липсва информация на български език. В същото време износа на зърно от България за Турция се облага с 60 % мито. Всички представители на неправителствения сектор се обединиха около становището, че една от причините за напрежението в бранша е недостатъчната информация и ненавременната реакция.

Кръглата маса формулира следните мерки за нормализиране на пазара: браншовите организации да изработят вътрешни правилата за уреждане на отношенията между тях; създаване на Борд по зърното, в който браншовите организации от сектора, национално представителните работодателски организации; регионални структури и държавата да се конституират като равноправни участници в процеса на вземане на касаещи развитието на сектора решения; съблюдаване на принципа на прозрачност, периодична, своевременна и достоверна информация за пазара на зърно, брашно, хляб.засилване на качествения контрол върху вносното брашно и зърно; да не се допуска внос на брашно без надписи на български език, без проверка за наличието на избелващи вещества в брашното; провеждане на среща в началото на м. февруари с цел обсъждане на анализ от Министерството на икономиката относно количествата и цените на внесеното без мито брашно от Турция с преценка на ефективността на тази мярка, с оглед нейното евентуално отпадане през февруари 2004 г./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.