1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брекзит заплашва рибарската индустрия в ЕС

Брекзит заплашва рибарската индустрия в ЕС

Непрекъснатият достъп до водите на Великобритания е от съществено значение за Франция

Предстоящето напускане на Великобритания от Европейския съюз през март заплашва голяма част от успешния риболовен бизнес на континента. Великобритания притежава най-богатите риболовни зони в Европейския съюз и вторият по големина флот след Испания.

Булон сюр Мер се е превърнал в най-голямото рибарско пристанище във Франция. Градът свидетелства за интернационализацията на рибарската индустрията между членките на ЕС.

Около ½ от рибата, която пристига ежегодно в Булон сюр Мер, идва от британски риболовни зони, започващи на 12 мили от границите на града.

След излизането на Великобритания от Европейския съюз се очаква британските води да се върнат към суверен контрол. Пречки ще бъдат по-високите цени, както и санитарни проверки и мита. Риболовните права може да прераснат в сериозни конфликти, тъй като бюрократичните проблеми ще отнемат дълго време, а пресните рибни продукти имат само няколки дни годност.

Френският президент Емануел Макрон отбелязва, че непрекъснатият достъп до водите на Великобритания е от съществено значение за Франция. Според  британските риболовни асоциации, правителството трябва да подражава на Норвегия, която всяка година договаря достъп до свойте води с държави, с които няма споразумение.

Пазарът на Великобритания не може да оползотвори рибата, уловена в нейните води, затова страната се нуждае от достъп до чужди пазари. 4/5 от мидите и 60% от бялата риба във Великобритания се изнасят извън страната. През 1973 г. Великобритания се присъединява към ЕС. През тази година страната изнася 1 милион тона морски дарове. През 2016-та, тази цифра е паднала на 550 000 тона, според Организацията за морско управление на Острова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.