1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Британските депутати искат да отложат излизането от ЕС

Британските депутати искат да отложат излизането от ЕС

Очаква се Брюксел да се съгласи

Две седмици преди първоначалната дата за излизане от Европейския съюз британските депутати решиха да отложат Брекзита. С 412 на 202 гласа те одобриха Лондон да поиска удължаване на срока.

Преди това народните представители отхвърлиха предложение за втори референдум и предоставиха на правителството контрола върху процеса за излизане от Съюза. Въпреки това стана ясно, че различията между членовете на Долната камара и кабинета на Тереза Мей са огромни и непреодолими. Министър-председателят на два пъти претърпя поражение с искането си депутатите да ратифицират сключеното от нея споразумение с Брюксел. Затова се стигна до искане за удължаване на срока, но то ще бъде удовлетворено само, ако всички страни-членки на Съюза са съгласни.

Сега британските депутати имат срок до 20 март, за да одобрят споразумението между Лондон и Европейския съюз. В такъв случай Мей обеща отлагането на Брекзит да е кратко, до края на юни. При по-дълъг срок Великобритания ще трябва да участва в Европейските избори, насрочени за 23 до 26 май и да изпрати свои представители в новия състав на Европейския парламент, който ще се събере за пръв път на 2 юли.

От страна на Европейския съвет неговият председател Доналд Туск пледира за по-дълго отлагане. В своя профил в социалната мрежа той написа, че ще призове държавите да приемат по-късна дата, за да може Великобритания да преосмисли своята стратегия.

Очаква се Брюксел да се съгласи с отлагането, но има разминаване относно срока. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява излизането на Обединеното кралство да се осъществи преди евроизборите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.