1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Британското правителство предлага временно решение по казуса, станал известен като "ирландската граница"

Британското правителство предлага временно решение по казуса, станал известен като "ирландската граница"

Лондон предлага Великобритания да продължи да се придържа към тарифите на Митническия съюз

Британското правителство предлага временно решение по казуса, станал известен като "ирландската граница". То ще бъде представено на следващата среща на върха в края на юни и предвижда Великобритания да остане частично в Митническия съюз и Общия пазар. Сухоземната граница, която разделя Северна Ирландия и Република Ирландия и определянето на статута ѝ се превърна в ключово за хода на преговорите за Брекзит.

Почти две години след референдума Лондон все още няма концепция за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Новото предложение на Тереза Мей противоречи на идеята на Брюксел, според която това трябва да важи само за Северна Ирландия.

Лондон предлага Великобритания да продължи да се придържа към тарифите на Митническия съюз, за да се избегнат проверките на ирландската граница. Освен това Обединеното кралство иска да спазва и всички изисквания на Европейския съюз, които да направят излишен качествения контрол при стокообмена между двете Ирландии.

Според Тереза Мей това решение ще действа временно и ще влезе в сила след края на преходния период, т.е. след 2021 година. Лондон обаче не посочва крайна дата, а споменава само, че след 2021-а ще се търси трайно решение за вътрешноирландската граница. Предложението е и реверанс към двете камари на британския парламент, които ясно сигнализираха, че предпочитат страната да остане в Митническия съюз.

Между Северна Ирландия и Република Ирландия от години няма граничен контрол. Трафикът на селскостопански продукти е голям, като всяка седмица се транспортират десетки хиляди животни между ферми и кланици. Всичко това може да отпадне, когато Великобритания излезе от Европейския съюз. В най-лошия случай ще се наложи изграждането на гранични постове с паспортен и митнически контрол. Това обаче ще е в нарушение на Договора от 1998 година, в който двете страни се задължават да премахнат всички пречки по т.н. зелена граница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.