1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Данъчни разяснения за земеделските стопани

Данъчни разяснения за земеделските стопани

С много примери и конкретни разяснения премина срещата на НССЗ в Добрич

Актуална тема – какви данъци и осигуровки трябва да платят земеделските производители, какви облекчения ползват и какъв е редът за подаването на данъчните декларации. Това бяха основните акценти в организирания съвместен семинар на Националната служба за съвети в земеделието и офисът на НАП в Добрич.

На понятен и разбираем език, с много примери и конкретни разяснения премина срещата в Добрич. Облагането на земеделските стопани започва от разграничаването на регистрирани и нерегистрирани, дали са физически или юридически лица.

Нерегистрираните земеделски стопани имат 40 % нормативно признати разходи, докато при тези, които са регистрирани, се свалят 60 % от годишната данъчна основа. Ако земеделският производител е юридическо лице, то той плаща корпоративен данък в размер 10 на сто. Не трябва да се забравя, че всъщност това става чрез авансови вноски.

Предвиденото данъчно облекчение се изразява в преотстъпване на корпоративен данък в размер 60 на сто на юридически лица, които са регистрирани като земеделски стопани.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани за 2018 г. е 400 лв., а максималният – 3000 лв.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.