1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавите в Южна Америка се обединяват в борбата с горските пожари

Държавите в Южна Америка се обединяват в борбата с горските пожари

Обща стратегия за опазването на джунглите в региона на река Амазонка ще обсъждат държавите в Южна Америка. За целта президентите на страните в Амазония имат среща на 6 септември в колумбийския град Летисия, съобщиха от президентството в Бразилия.

По думите на бразилския държавен глава Жаир Болсонаро темата на срещата ще бъде съставянето на общ политически план за опазване на околната среда и устойчивото развитие на целия регион. Все още не е ясно кои държави ще участват в срещата. Амазонската джунгла се разпростира на територията на Бразилия, Венецуела, Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу, Гвиана, Френска Гвиана и Суринам.

Пожарите в тропическите гори продължават да горят, въпреки усилията за тяхното потушаване. Според редица екоорганизации виновни за бедствието са най-вече фермери, които палят сечища, за да освободят площта за пасища или нови ниви. Заради високите температури и сухото време огънят често достига до горите. Освен Бразилия, най-силно е засегната Боливия, където според властите жертва на пламъците са станали над един милион хектара гори.

Междувременно Бразилия издаде забрана за подобни действия. Болсонаро подписа декрет, който ограничава паленето на сечища през сухия период на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.