1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес е денят на Европа

Днес е денят на Европа

Старият континент е променен основно

Днес  - 9 май, е „Денят на Европа". Ден, на който европейските народи решиха да заместят конфронтацията със сътрудничество, а разрухата от военните конфликти с просперитет.

На 5 май се навършиха 70 години от създаването на Съвета на Европа - първата по рода си пан-европейска организация, обединяваща днес над 800 милиона европейци около общи ценности и принципи.

Когато бащите-основатели са положили подписите си под статута на Съвета на Европа в Двореца „Сейнт Джеймс" в Лондон, те са били убедени, че ужасите на Втората Световна Война не трябва да се повтарят. Вярвали са, че мир може да бъде постигнат само със справедливост и ефективно сътрудничество. Те начертаха духовни и морални ценности, върху които се изградиха европейските общества. Това наследство е истинският източник на индивидуалната и политическа свобода, както и стремеж за съхраняването на върховенството на закона и демокрацията.

Основната им цел бе постигане на икономически и социален прогрес в тясно сътрудничество между европейските народи. Днес отбелязваме, че това тяхно решение преобрази Старият континент из основи.

На 9 май  1950г. Роберт Шуман - Министър на външните работи на Франция в своята станала историческа реч представя визията си за първата европейска общност. За кратко време от руините на войната, държавите присъединили се към общността постихнаха безпрецедентен период на мир и благоденствие за народите си.

Нека да припомним писмото на Христо Ботев от кораба „Радецки" завършващо с призива „Да живее Християнска Европа!", участието на проф. Иван Шишманов, като пратеник на Царство България в първия конгрес на Пан-Европейското движение през 1926г. във Виена.

На Конгреса в Хага през 1948г., на който се взема решение да се институционализира европейското сътрудничество, България не участва, поради спускането на „желязната завеса", но там в лично качество  участват българи - бивши дипломати и политици.

И така след години, ние българите отново заехме своето място на пълноправни европейци, като равни сред равни - през 1992г. в Съвета на Европа, през 2004г. в НАТО, през 2007г. в Европейския съюз. Така най-сетне сбъднахме мечтата на нашите възрожденци.

Дошло е времето да се обединим около разбирането, че за Европа съществуват граници при вземането на общи решения. Неизменно, общите решения трябва да са съобразени с необходимостта на страните-членки да защитават приоритетно интересите на гражданите, които са призвани да представляват.

Обединена Европа, чрез мир и сътрудничество, зачитане на границите между страните, спазване на международното право може да осигури благоденствие на гражданите си, но само като се прилагат еднакви правила за всички.

Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.