1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Добри перспективи за развитието на биотехнологиите у нас

Добри перспективи за развитието на биотехнологиите у нас

При работното си посещение в САЩ министър Божидар Лукарски представи инвестиционния потенциал и икономическите приоритети на България

"България трябва да изнася иновативни продукти с висока добавена стойност. Иновациите са основен двигател за постигането на ускорен икономически растеж, а България има сериозен потенциал в тази насока". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена в Ню Йорк среща с  г-н Майкъл Карш, който реализира сериозни частни инвестиции у нас и планира разширяване на дейността си.

"Съществува не един пример за възможностите на български предприятия да реализират продукти, които се превръщат в пазарни лидери не само в България,  но и на много по-големи и динамични пазари като американския, например", допълни министър Лукарски. Той се позова на изключителните успехи на българо-американската компания ProViotic, в която г-н Карш има участие и чиято едноименна хранителна добавка държи лидерски позиции на пазара в Ню Йорк. В основата й е Лактобацилус булгарикус, извличан от родопското кокиче у нас. Изцяло растителният й произход я прави подходяща за вегани, вегетарианци, хора с лактозна нетолерантност и такива, които водят здравословен начин на живот.

Продуктът е разработен съвместно от Медицинска академия – София и Harvard Medical School, като сътрудничеството помежду им заляга в основата на плановете на г-н Карш за разширяване на бизнеса му в България в областта на биотехнологиите. Той планира разработването на нови пробиотични лекарствени продукти и внедряването им на пазара в САЩ.

"Подобни инициативи ще спомогнат за повишаване на конкурентноспособността на българските предприятия, но същевременно ще допринесат и за популяризиране на възможностите за инвестиции в България и потенциала на страната ни за развиване на успешен бизнес. От голямо значение е и прякото взаимодействие между бизнеса и научните среди за осъществяването на международен трансфер на знания и въвеждането на иновативни продукти", заяви министър Лукарски. Той изрази своята готовност да окаже необходимото институционално съдействие за реализиране на бъдещите планове на г-н Карш, като подчерта, че съществуват и възможности за предоставянето на финансова подкрепа от европейските фондове за иновации и промотиране на натурални земеделски продукти в трети страни. Министър Лукарски увери г-н Карш, че бизнес средата в България ще бъде позитивно повлияна от реформите, политическата стабилност и мерките за насърчаване на инвестициите, предвидени от българското правителство.

На срещата беше обсъдена и идеята неработещи хотелски бази и голф клубове с жилищна част у нас да бъдат превърнати в домове за пенсионери от Западна Европа, като тази инвестиция може да бъде осъществена с американски капитали.

В рамките на работното си посещение министър Лукарски ще проведе срещи с представители на Bank of America, Ernst & Young, Eurasia Group, Бизнес съвета за международно сътрудничество и потенциални инвеститори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.