1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Договорът ЕС-Япония ще стимулира месопроизводството

Договорът ЕС-Япония ще стимулира месопроизводството

Сключеният между Брюксел и Токио договор за свободна търговия е най-голямото двустранно споразумение от този род

Митническите облекчения в търговията между Европейския съюз и Япония влизат в сила през ноември 2019 година. Това ще се отрази благоприятно на сектора в Съюза, изтъкват от Европейската комисия.

Сключеният между Брюксел и Токио договор за свободна търговия е най-голямото двустранно споразумение от този род, посочи вицепрезидентът на Комисията Юрки Катайнен в Страсбург. По думите му Общността и Япония обединяват една трета от световната икономика.

След като двете страни приключиха преговорите, Комисията сега предава проектодоговора на страните-членки и на Европарламента. Споразумението трябва да бъде одобрено от всички национални парламенти, както и от европейските депутати.

В договора е записано, че 87 процента от търговията с аграрни стоки и храни между Европа и Япония ще бъдат освободени от мита. Съюзът ще има правото да доставя преработено свинско месо без допълнителни налози, а японските вносни мита за прясно свинско ще са минимални. При говеждото Европа получава квота от 50 хиляди тона, за които през следващите 15 години митото трябва постепенно да падне от сегашните 38,5 на 9 процента. Ще има и безмитна квота от 31 хиляди тона за твърди сирена, в по-малък размер Япония ще внася и масло, нискомаслено мляко на прах, нишесте и малц, също без мита. Освен това Япония се задължава да признава и защитава редица европейски географски наименования.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.