1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Договорът с МЕРКОСУР под въпрос

Договорът с МЕРКОСУР под въпрос

Европейската ратификация на договора за свободна търговия с държавите от блока Меркосур е под въпрос, смята аграрният говорител на ЕНП в Европарламента, Херберт Дорфман. Според него засега не се очертава мнозинство, което да одобри споразумението.

Италианският евродепутат е на мнение, че няколко парламентарни групи със сигурност ще гласуват против. Това са десните популисти от "Идентичност и демокрация", Обединената левица и Зелените. Към колебаещите се Дорфман причислява и Социалдемократите. Така че споразумението, договорено от Европейската комисия, може и да се провали, тъй като голяма част от новоизбраните народни представители смятат, че то ще навреди на аграрния сектор в Съюза.

Южна Америка е един от най-големите производители на аграрни продукти в света и притежава огромен потенциал, който иска да развие и на другите континенти. В същото време Европейският съюз търси нови пазари за своята индустрия и в замяна предлага безмитни квоти за говеждо месо и захар. И точно там е проблемът, посочва Дорфман. На европейския пазар има свръхпредлагане на говеждо месо, а цената на захарта е толкова ниска, че "трябва да си зададем въпроса дали 40 цента за килограм са приемливи от здравословна гледна точка", казва аграрният говорител.

В момента много държави в Европейския съюз поставят целия договор под въпрос, най-вече заради пожарите в Амазония. Германия, Ирландия и Франция вече заплашиха, че няма да го ратифицират, ако Бразилия не предприеме спешни мерки за потушаване на огъня и не се придържа към условията за устойчиво земеделие, залегнали в споразумението.

Съпротива срещу Меркосур се заражда и в страните от Европейската асоциация за свободна търговия. Членуващите в нея Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн също подписаха договор с южноамериканците, но вече го поставят под въпрос заради същите причини. В Швейцария бяха събрани 65 хиляди подписа с искането договорът да бъде спрян. Различни еко-организации и швейцарските Зелени искат да бъде насрочен референдум, който да реши дали Берн да ратифицира споразумението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.