1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Две индустриални ферми вече са засегнати от aфриканска чума

Две индустриални ферми вече са засегнати от aфриканска чума

Към днешна дата са обявени 19 огнища в 6 области на страната

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви ново огнище на aфриканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Бръшлен, община Сливо поле, област Русе. Положителните проби бяха лабораторно потвърдени късно вчера, 23 юли 2019 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е втората индустриална свинеферма с АЧС. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат над 40 000 свине.

Това е вторият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма в областта.

В първия свинекомплекс с констатирано огнище в село Николово, община Русе, област Русе продължават дейностите по хуманно умъртвяване и на заразените, и на контактните свине.

Две други огнища при домашни свине са установени в задни дворове в област Враца (в 10 км надзорна зона на огнището в Мизия) и за първи път в област Велико Търново, община Свищов, село Морава.

Първи случай на дива свиня положителна за АЧС се потвърди и в община Лом, област Монтана късно вчера.

С оглед овладяване на ситуацията и предпазване от по-голямо разпространение на   болестта в страната, започват незабавно действията по хуманно умъртвяване на всички заразени  и контактни свине, включително свине в нерегистрирани обекти и обекти,  които са без приложени мерки за биосигурност (лични стопанства) в засегнатите населени места и 3 км зони около огнищата.

В 10 км надзорни зони ще се извършват клинични прегледи и лабораторен надзор.
В резултат от епизоотичното развитие на заболяването с Решение на Европейската комисия бяха увеличени зоните, подлежащи на регионализация в страната ни.

Областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, общини от областите Ловеч и Бургас попадат в Част III на Решението, а именно инфектирана зона с АЧС при домашни и диви свине. Фермите с домашни свине са обект на засилен ежеседмичен лабораторен контрол. Забранява се движението на домашни свине от тези зони с изключение на свине от индустриални свинекомплекси и фамилни ферми - тип А, след извършен предварителен клиничен и лабораторен надзор.

Към днешната дата са обявени 19 огнища в 6 (шест) области -  Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две индустриални и една фамилна ферма (тип А) в област Русе са засегнатите от АЧС, 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове.
Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

БАБХ апелира за отговорност на стопаните и стриктно спазване на правилата за превенция при отглеждане на свине. Човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.