1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Едно огнище на бруцелоза е доказано, има съмнения за още две

Едно огнище на бруцелоза е доказано, има съмнения за още две

Все още в България има криминално движение на животни

Всички неидентифицирани животни на територията на страната ще бъдат евтаназирани – това съобщи на брифинг изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. По думите му, все още в България има криминално движение на животни.

Изпълнението на  Държавната имунопрофилактична програма и кръвните проби, които ветеринарните лекари вземат от животните са основната причина да бъде открито новото огнище на бруцелоза в с. Кочан, община Сатовча. От Агенцията по храните имат съмнения за още едно или две огнища.

Освен за бизнеса на фермерите, рискът е голям и за здравето на хората, каза още д-р Илиев и съобщи, че никога досега у нас не е имало 38 болни хора от бруцелоза. До няколко дни Фонд „Земеделие“ ще приеме решение, с което ще изплаща препарата „Туберкулин“, за борба с туберкулозата. Другото опасно заболяване, което дебне по южната граница на страната, е нодуларният дерматит. Според д-р Илиев разпространението му в Гърция е неконтролирано.

Не всички начини за пренасяне на заболяването са изяснени, каза още д-р Дамян Илиев и обясни, че ако нодуларният дерматит бъде установен на българска територия, животновъдството в южните области ще стане любителско.

Автор: Ангел Трайков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.