1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК дава 154 млн. евро за борба с болести и вредители

ЕК дава 154 млн. евро за борба с болести и вредители

В сектора на растениевъдството ще бъдат подкрепяни научни проекти за растителна защита

154 милиона евро отпуска тази година Европейската комисия за борба с болести по животните и вредители по растенията. Това става ясно от съобщение, публикувано в Брюксел. Основният фокус е поставен върху мерките срещу африканската чума по свинете.

В сектора на растениевъдството ще бъдат подкрепяни научни проекти за растителна защита. Най-голямата част от средствата, 141 милиона евро, е предвидена за осъществяването на 142 одобрени програми за мониторинг и борба с болести по селскостопанските животни. Най-голям приоритет в тази област има aфриканската чума по свинете. В момента заболяването е установено в Балтийските републики, Полша, Чехия, Румъния, Словакия, Унгария и Белгия. Европейска подкрепа ще получат и мерки срещу туберкулоза при говедата, бяс и салмонелоза при птиците.

За растенията са заделени 13 милиона евро. С тези средства ще се работи срещу 62 вида вредители, разпространени в 24 от страните-членки на Европейския съюз, като най-голямата сума е предвидена за програми срещу ксилела фастидиоза. Според здравния еврокомисар Витенис Андриукайтис тази бактерия и aфриканската чума по свинете в момента са най-големите заплахи за селското стопанство в Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.