1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК дава 250 млн. евро за новата учебна година по двете схеми

ЕК дава 250 млн. евро за новата учебна година по двете схеми

Една от целите на инициативата е с парите да се купуват предимно регионално произведени продукти

250 милиона евро ще предостави Европейската комисия за програмите "Училищно мляко" и "Училищен плод" през следващата учебна година. Една от целите на инициативата е с парите да се купуват предимно регионално произведени продукти.

Основната идея е да се поощри създаването на здравословни хранителни навици у децата, както и да им се покаже откъде идват храните. "Благодарение на училищните програми нашите млади съграждани могат да се насладят на безопасни и висококачествени храни, произведени от нашите европейски фермери. В същото време децата научават и как точно това се случва", обясни агрокомисарят Фил Хоган, представяйки финансовия план в Брюксел.

През учебната 2017/18-та година в двете програми са участвали близо 160 хиляди училища. За периода на децата са раздадени повече от 255 милиона пресни плодове и зеленчуци, както и 178 милиона литра прясно мляко. За целта Европейската комисия отпусна 182 милиона евро.

Националните правителства имат правото да прехвърлят между 20 и 25 процента от предоставените им средства за селското стопанство в тези програми. Брюксел препоръчва при избора на продукти властите да следват критерии като здравни ползи, екологично производство, ферми в региона на съответното учебно заведение и добро качество.

Програмите имат и противници, като например потребителската организация Фуудуоч, според която на първо място не стои здравето на децата, а пласмента на мляко. Учители и педиатри пък критикуват, че на много места се предлагат подсладени млечни напитки, въпреки че още през 2017 година Европейският съюз реши да дава субсидии само за мляко без добавена захар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.