1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК проверява Словакия заради данък върху търговията с храни

ЕК проверява Словакия заради данък върху търговията с храни

Данъкът влезе в сила в началото на тази година

Европейската комисия започва процедура по разследване срещу Словакия. Причина за проверката е данъкът върху търговията с храни, казва съобщение на пресслужбата на Комисията. Данъкът влезе в сила в началото на тази година. 

Данъкът поставя търговците на храни в Словакия в неравностойно положение, смятат от Европейската комисия, тъй като някои компании не го плащат и така получават предимство пред конкурентите си. Налогът беше гласуван от словашкия парламент през декември миналата година и започна да се прилага от 1 януари. Търговците, длъжни да плащат, ще трябва да внесат първата сума в края на този месец.

От Европейската комисия поискаха прилагането на данъка да бъде спряно, докато не приключи проверката. В Брюксел обясняват разследването със съмнения, че налогът е насочен срещу международните вериги и облагодетелства местните компании. В закона за данъка е записано, че търговците на дребно внасят на всяко тримесечие 2 процента и половина от оборота си в държавната хазна, като за някои има изключения. Така например е възможно частично или пълно освобождаване от данъка, ако фирмата отговаря на определени условия. От налога са освободени компании, които действат единствено на територията на Словакия, както и членове на търговски съюзи, независимо от това, че общият им оборот се доближава максимално на този на големите международни вериги.

Всички тези изключения водят дотам, че данъкът ще се плаща само от седем търговски компании, шест от които са със централа в друга държава от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.