1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще отблокира спрени по програма САПАРД средства

ЕК ще отблокира спрени по програма САПАРД средства

Информацията била потвърдена от източници в ЕК

Настоящият столичен кмет и бъдещ премиер Бойко Борисов съобщи в четвъртък, че Европейската комисия е взела решение да отблокира спрени по програма САПАРД средства съобщава mediapool. Борисов коментира, че Европа е оценила по достойнство високата избирателна активност на парламентарните избори и желанието на българите за промяна и това е тяхната "награда". "Брюксел видя, че българите не желаят да бъдат най-бедните и корумпираните в Европа", допълни той.

От пресслужбата на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева разпространиха съобщение, в което се казва:  "Очакваната позиция на ЕК по отношение на блокираните средства по програма САПАРД не бива да се обвързва по никакъв начин с политическите промени и изборните резултати в България".

 "ЕК основава решението си единствено и само на база изпълнени ангажименти, отстранени слабости и действащи европейски системи за управление и контрол", казва Плучгиева.

Миналата година ЕК блокира средства на обща стойност 140 милиона евро по три мерки по земеделската програма. Мотив за това стана информацията за множество злоупотреби с европейски пари и липса на контрол от страна на Държавен фонд "Земеделие".

Източници на Mediapool от ГЕРБ заявиха, че информация за отблокирането на средствата е от ръководството на Европейската народна партия. Все още не е ясно каква част от парите ще бъдат пуснати и кога. Европейската комисия все още не е уведомила официално българските власти за това решение.

Шансът всички средства да бъдат пуснати обаче е почти нулев. В момента се води дело срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев за сключване на 12 неправомерни договора за финансиране на стойност 48 млн. лева. Освен тях ОЛАФ води няколко разследвания, основно по мярка 2 на САПАРД за закупуване на преработвателна техника.

Представители на ОЛАФ са заявявали официално по време на срещите си в София, че почти всички проверени проекти по тази мярка са излезли компрометирани. Така общата сума на отблокираните средства вероятно няма да надхвърли 100 млн. евро/mediapool.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.