1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти на МЗХГ и ДФЗ провериха три проектни предложения в област Хасково

Експерти на МЗХГ и ДФЗ провериха три проектни предложения в област Хасково

Предстои да бъдат проверени още 7 от общо 14 проекта

Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие" извършиха три проверки на проектни предложения, подадени чрез МИГ „Минерални бани-Черноочене". Два от обектите са в с. Минерални бани, а другият е в с. Паничково. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране, работят по предназначение и дали съответстват на исканата от кандидата инвестиция по проекта. Резултатите от тези три проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие", след което ще бъдат разгледани и вероятно одобрени.

Първата проверка бе на кандидат, подал проектно предложение за преустройство и смяна на предназначение на съществуващ семеен хотел, в център за обучение за кадри в сферата на туризма. Обектът се намира в с. Минерални бани. Стойността на исканата субсидия е в размер на 142 666 лв. Собственичката на обекта изрази надежда, че сградата ще се превърне в център за професионално обучение по 20 професии за хора от региона. „Туризмът в с. Минерални бани се развива и има нужда от нови работници", каза собственичката на обекта. В проекта са заложени инвестиции за изолация на къщата, смяна на покрива, обзавеждане на кабинетите и една голяма зала за обучение.

Вторият подаден и одобрен от Местната инициативна група проект е за интегрирано предоставяне на услуги в туризма и спорта - изграждане на басейн за възрастни хора и деца. Субсидията е на обща стойност от 193 894 лв. Двете къщи за гости са изградени по ПРСР 2007-2013г. и сградите се използват по предназначение. При проверката се установи, че двете къщи са посещавани от туристи. През последните три години има реализирани по около 2000 нощувки, за което по време на проверката бяха предоставени регистри и попълнени декларации. Проектът е в процес на мониторинг от ДФЗ. Проектното предложение за изграждане на басейн с прилежащи помещения е с цел подобряване на туристическите услуги, които се предоставят от двете къщи.

На територията на МИГ ,,Минерални бани-Черноочене" беше проверен и още един проект. Той е за изграждане на къща за гости -център за настаняване на възрастни хора. Предвидени по проекта са строително-монтажни дейности, като стойността на исканата от бенефициента субсидия е в размер на около 100 000 лв. Представител на архитектурно бюро, изготвил проектната документация за инвестиционния проект заяви, че на терена ще бъдат простроени три къщи за гости, като от страна на бенефициента се иска субсидия само за една от къщите.

Предстои да бъдат проверени още 7 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверените обекти бяха подадени от БНР.

Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук: https://www.facebook.com/desitanevagerb/.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.