1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония

ЕП подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония

Ще бъдат премахнати почти всички мита за предприятията от ЕС

Парламентът подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, най-голямото двустранно споразумение, сключвано някога от ЕС.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, прието с 474 гласа „за“, 125 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“, ще доведе до премахването на почти всички мита, които възлизат на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от ЕС. Това представлява ясен сигнал за подкрепа на свободната и справедлива търговия, основана на привила и ценности, „във времена на сериозни протекционистки предизвикателства“.

Земеделие, печелят малките и средни предприятия

Докато най-чувствителните сектори за ЕС като производството на ориз остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно или веднага, или след преходен период. 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония. Парламентът призовава Европейската комисия да установи звена за контакт с тях, така че те да могат бързо да се възползват от споразумението.

Железопътен превоз, услуги

Япония отваря своя пазар на железопътните и на обществените поръчки в основните си градове за европейската конкуренция. Електронната търговия, международният морски транспорт и пощенските услуги също ще бъдат либерализирани.

Трудови кодекси

Парламентът приветства високото ниво на защита на околната среда и на труда, ангажимента към Парижкото споразумение за борбата с изменението на климата и насърчава двете страни да се борят с незаконната сеч. Същевременно евродепутатите подчертаха, че Япония трябва да ратифицира всички релевантни трудови кодекси, установени от Международната организация на труда.

Европейският парламент също така прие Стратегическо споразумение за партньорство с 535 гласа „за“, 84 гласа „против“ и 45 гласа „въздържал се“, което разширява сътрудничеството в области като енергетика, образование, изследвания и развитие, развитието и борбата срещу изменението на климата и тероризма.

„Днешното одобрение е ключов момент за справедливата търговия, основана на правила и ценности, на фона на нарастващия протекционизъм. Споразумението ще спомогне за насърчаване на високи стандарти и за укрепване на устойчивото развитие в търговската политика. Европейският парламент изпраща много прогресивно послание и ще продължи да изпълнява своята роля, така че най-голямото двустранно търговско споразумение на ЕС наистина да работи както за гражданите, така и за бизнеса“, заяви докладчикът по търговското споразумение, Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия).

„Отговорите на Европейският парламент към предизвикателствата на глобализацията са сътрудничеството и установяването на световни стандарти. Ние твърдо отричаме протекционизма и националистическите тенденции – те няма да разрешат проблемите ни, само ще ни отдалечат едни от други. Ключово е бързо да изпълним споразумението и да включим гражданското общество във всеки етап, за да гарантираме, че то ще бъде в полза на работниците и гражданите“, отбеляза Бернд Ланге (C&Д, Германия), председател на Комисията по международна търговия.

Момчил Неков (С&Д, България) коментира: „Споразумението на Европейския съюз с Япония е естествена стъпка към засилване на отношенията с този традиционен и предвидим партньор. С влизането си в сила на 1 февруари 2019 г., то дава признание и защита за българските вина със Защитено географско указание: Дунавска равнина и Горнотракийска низина. Това е национален успех, защото дава видимост на родните продукти на голям пазар, на който те имат утвърдено име. Българското кисело мляко също ще може да бъде добавено към списъка с храни, когато производителите завършат успешно защитата на национално и европейско ниво“.

Следващи стъпки

Япония вече е ратифицирала споразумението. След подкрепата на търговското споразумение от Европейския парламент се очаква Съветът на ЕС да даде своето финално одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г. За да влезе в сила стратегическото споразумение, трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.