1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП с нов призив за задължително обозначаване на произхода на месото и млякото

ЕП с нов призив за задължително обозначаване на произхода на месото и млякото

Това ще подсили доверието на потребителите в хранителните продукти

Обозначаването на страната на произход трябва да е задължително за месото и млякото, отново заявиха евродепутатите в незаконодателна резолюция, гласувана в четвъртък. Задължителното обозначаване ще подсили доверието на потребителите в хранителните продукти, като направи снабдителната верига по-прозрачна, казват те.

Етикети, посочващи страната или мястото на произход, трябва да станат задължителни за всички видове мляко за пиене, както и за млечни и месни продукти, казват евродепутатите. Според тях Европейската комисия и държавите членки трябва да обмислят възможността за разширяване на обхвата на задължителното посочване на страната или мястото на произход, за да включва и други храни с една-единствена съставка или храните с една основна съставка.

С цел европейските потребители да бъдат по-добре информирани, с оглед на скандала с конското месо и други случаи на измами с храни, както и за да се гарантира по-голяма степен на прозрачност по цялата верига за доставки на храна, обозначаването на произхода трябва да е задължително и за месото в преработените храни, се казва в текста, който беше приет с 422 гласа „за“, 159 „против“ и 68 „въздържал се“.

Според евродепутатите оперативните разходи за задължително етикетиране на страната на произход за видовете месо, попадащи в неговия обхват, ще бъдат относително ниски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.