1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще има споразумение със Сингапур

ЕС ще има споразумение със Сингапур

Клаузите на договора задължават азиатската страна да признае 190 географски обозначения от Европейския съюз

С голямо мнозинство Европейският парламент прие споразумението за свободна търговия със Сингапур, подготвено от Европейската комисия. Договорът има за цел да засили икономическите връзки и да улесни инвестициите.

425 народни представители гласуваха "за" споразумението, 41 се въздържаха, а 186 бяха против. За Брюксел договорът е от голямо геостратегическо значение, тъй като Сингапур е първата държава от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, с които Европа сключва подобно търговско споразумение. Така градът-държава в южния край на Малайския полуостров може да се превърне в мост към съседните страни, надяват се застъпниците за договора.

Срещу споразумението бяха предимно социалдемократи от Франция и Германия, които са недоволни от условията на труд в Сингапур и смятат, че те нарушават правата на работниците.

Клаузите на договора задължават азиатската страна да признае 190 географски обозначения от Европейския съюз. Износът на храни за Сингапур е важно перо за селското стопанство на Стария континент, като стойността на доставките е 2 милиарда евро годишно. Споразумението ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от всички страни-членки

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.