1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС ще внася говеждо месо до 35 000 тона от САЩ

ЕС ще внася говеждо месо до 35 000 тона от САЩ

Споразумението за месото засега отнема напрежението в търговските отношения между Брюксел и Вашингтон

До 35 хиляди тона говеждо месо ще внася в бъдеще Европейският съюз от Съединените щати. За това се договориха представители на Брюксел при среща с американския президент Доналд Тръмп.

"Това е голям успех за нашите фермери, както и за европейските потребители", написа Тръмп в социалните мрежи. "Оглавяваната от мен администрация защитава нашите фермери и животновъди, както никога досега, и ние правим това по различни начини, включително чрез преговори с Китай", каза Тръмп. По думите му американското говеждо месо е най-доброто в света.

На свой ред посланикът на ЕС в САЩ заяви: "За нас този договор се превърна във възможност да подчертаем факта, че под търговия се разбират не само пари, но гарантиране на високи стандарти в условията на честна конкуренция".

По думите на Тръмп споразумението ще позволи да се увеличи годишната печалбата от износа на американско годишно със 150-180 млн. долара. През първата година обемът на износа ще нарасне с 46%, а следващите години с още 90 процента. От 1981 г. в европейските страни е забранено използването на хормони на растежа за угояване на животните.

Още в средата на юни Европейската комисия обяви, че ще предостави голяма част от своя контингент за безмитен внос на говеждо, който е в размер на 45 хиляди тона, на Съединените щати. През следващите седем години американският дял може да нарасне до 35 хиляди тона годишно, което означава, че за други основни доставчици, като Аржентина и Уругвай, остават само 10 хиляди тона.

Споразумението за месото засега отнема напрежението в търговските отношения между Брюксел и Вашингтон. Само преди няколко месеца Тръмп заплаши да наложи наказателни мита за европейски стоки, най-вече автомобили и други индустриални производства. Тогава Европейската комисия обеща да внася повече соя и втечнен газ, а с говеждото сега прави поредна отстъпка.

Това доведе до критики от страна на европейските фермерски организации. Според Йоахим Руквид, председател на Германския земеделски съюз, отварянето на пазара за внос от Америка не е оправдано, особено на фона на дискусиите за опазване на климата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.