1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС забрани фунгицид заради заплаха за птиците

ЕС забрани фунгицид заради заплаха за птиците

Отделните страни могат да определят преходни период

На 31 януари тази година влиза в сила забраната за използване на вид фунгицид. Европейският съюз забрани веществото заради опасения, че може да навреди на птиците.

Фунгицидът не представлява заплаха за човешкото здраве, уверяват експертите. Въпреки това употребата на продуктите за растителна защита, които съдържат химикала като активно вещество, се забранява от 31 януари. Решението за това беше взето в началото на октомври миналата година.

Отделните страни могат да определят преходни периоди, но те трябва да бъдат възможно най-кратки. Към продуктите за растителна защита, използвани за пръскане на листа, се приема търпимост до 30 април, а за всички останали - до 30 януари 2020 година. В групата с по-продължителен толеранс са и химикалите, използвани за третиране на семена.

Регламентът предвижда семената, които са обработени да не се употребяват и да не се пускат на пазара, като тази разпоредба влиза в сила от 31 януари 2020 г. Това означава, че такива семена все пак може да бъдат използвани за последно по време на пролетната и на есенната сеитбена кампания през тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.