1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа ще финансира здравословното хранене на децата в училище

Европа ще финансира здравословното хранене на децата в училище

За поредна година Европейският съюз отпуска 250 милиона евро за схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Програмата цели създаването на здравословни хранителни навици у децата, както и да им покаже как и къде се произвежда храната, която консумират.

През учебната 2017/18 година повече от 20 милиона деца от целия Европейски съюз са се възползвали от програмата. Тогава са участвали 159 хиляди учебни заведения, получили общо 255 хиляди тона пресни плодове и зеленчуци и 178 милиона литра мляко. На България бяха предоставени европейски средства в размер на 3 милиона и 748 хиляди евро, а държавата добави още 7 милиона и половина. С тези пари бяха осигурени плодове, зеленчуци и млечни продукти за близо половин милион деца в над 3300 детски градини и начални училища в цялата страна. Раздадоха ябълки, банани, киви, праскови, круши, сливи, моркови, краставици и домати, както и прясно и кисело мляко. Засега не е ясно точно колко пари ще получи страната ни за новата учебна година, но се предполага, че средствата ще бъдат в същия размер.

"Благодарение на училищните програми за плодове, зеленчуци и млечни продукти нашите млади съграждани не само получават качествени продукти, произведени в региона, но и научават колко много труд се крие зад тяхното производство", каза агрокомисар Фил Хоган при представянето на тазгодишната финансова рамка.

За всяка учебна година Брюксел предоставя общо 250 милиона евро. За периода от този септември до идното лято 145 милиона са предвидени за плодове и зеленчуци, а 105 милиона за мляко и млечни продукти. Участието в програмата е доброволно, но досега всички европейски държави са се включили. 

Всяка страна има правото да допълни предоставените й средства с пари от собствения си бюджет. Националните правителства решават и как точно да стане разпределението на финансите, както и какви продукти да се дават на децата и какви педагогически мерки да се предприемат. Изборът на храни трябва да е съобразен със здравословния начин на живот, екологията, разнообразието и сезонното предлагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.