1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия настоява Франция да проведе нови тестове за евентуални рискове от употребата на глифозат

Европейската комисия настоява Франция да проведе нови тестове за евентуални рискове от употребата на глифозат

Дебатът за или против глифозата продължава да се води разгорещено

Франция да проведе нови тестове за евентуални рискове от употребата на глифозат, настоява Европейската комисия. Досега водеща при оценката на риска беше Германия.

Дебатът за или против глифозата продължава да се води разгорещено и на различни нива, въпреки че миналата година Европейската комисия удължи разрешителното за употреба с още пет години. Тогава стана възможно, след като германския земеделски министър Кристиян Шмит подкрепи новото разрешително.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще забрани използването на веществото преди изтичането на 5-годишния срок. А германските органи за сигурност на храните бяха атакувани от природозащитници с обвинението, че прекалено силно се доверяват на данните, предоставени от производителите на препарата.

Сега Европейската комисия повдига въпроса дали отговорността за новите тестове, които са условие за по-нататъшното ползване на глифозат, да не бъде прехвърлена на Франция. Предстоят дискусия и гласуване в Постоянният комитет за растенията, животните, храните и фуражите. Брюксел предлага паралелни тестове да се правят и в Дания, Унгария и Холандия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.