1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия изплати 228 млн. евро помощи за 2018 г.

Германия изплати 228 млн. евро помощи за 2018 г.

Близо 228 милиона евро извънредни помощи получиха германските фермери заради щетите, нанесени от сушата през 2018 година. Това съобщиха от федералното министерство на земеделието в Берлин.

Заради невижданата суша през миналата година федералните и провинциалните власти обещаха финансова подкрепа в размер на общо 340 милиона евро. Програмата, в която участваха 14 провинции, беше добре възприета от фермерите, а предвидената сума е била достатъчна, показват междинните данни на агроведомството. По първоначални сметки ощетени бяха около 10 хиляди ферми - накрая са одобрени 7 хиляди заявления. До края на юли от федералния бюджет са изплатени 120 милиона, провинциите са дали 108 милиона евро.

Най-голямата сума, почти 70 милиона, са получили стопанства в провинция Бранденбург. Следват Саксония-Анхалт с 42 милиона и Мекленбург-Предна Померания с 36 милиона.

На 22 август миналата година земеделското министерство определи щетите като "екстремно събитие от национален мащаб". Най-силно засегнати бяха региони в Северна и Източна Германия, като условие за получаване на помощи беше фермата да е загубила повече от 30 процента от годишната си продукция. С изтичането на програмата към 31 август тази година земеделският министър Юлия Кльокнер за пореден път поясни, че такива държавни помощи трябва да останат изключение и няма да се повтарят всяка година. Затова тя призова фермерите в цялата страна да предприемат мерки за управление на риска. Сред тях са застраховките срещу суша и други метеорологични явления. Към момента такива полици притежават само малка част от стопаните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.