1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хоган защитава съкращенията при директните плащания

Хоган защитава съкращенията при директните плащания

Целта на ограниченията е по-справедливо разпределение на средствата

Агрокомисар Фил Хоган за пореден път изтъкна необходимостта от съкращения при директните плащания. Европейската комисия настоява да има дегресия при суми над 60 хиляди евро и абсолютна горна граница от 100 хиляди евро.

В отговор на писмено запитване от финландска народна представителка Хоган посочва, че целта на ограниченията за премиите е по-справедливо разпределение на средствата, предвидени за гарантиране на доходите на селските стопани в Съюза.

Дали тези ограничения ще станат факт, зависи от правителствата на отделните държави. Решението ще бъде взето през есента, заедно с определянето на новата многогодишна финансова рамка за периода от 2021 до 2027 година.

По думите на Хоган въвеждането на таван за директните плащания е и в отговор на критиките, че в момента големите аграрни стопанства получават особено големи суми. Заради своята финансова мощ такива стопанства се нуждаят от по-малко средства, смята комисарят. В същото време той изрично посочва, че съкращенията не бива да се отразяват на работните места. Затова разходите за труд ще бъдат приспадани при изчисляването на тавана.

Спестените по този начин пари ще остават при националните правителства, уверява Хоган. С тях държавите ще могат да стабилизират директните плащания за малките и средните стопанства и да ги предпазят от предвидените съкращения в общия аграрен бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.