1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ИАГ и WWF ще си сътрудничат в управлението и защитата на горите в България

ИАГ и WWF ще си сътрудничат в управлението и защитата на горите в България

Експертите от двете организации споделиха резултати от съвместната работа

Едни и същи цели стоят пред Изпълнителна агенция по горите като орган, провеждащ държавната политика в горското ни стопанство и WWF - Дунавско-Карпатска Програма като природозащитна организация. Това стана ясно на проведена среща в Изпълнителна агенция по горите, на която присъстваха г-жа Ирене Луциус – Регионален Консервационен Директор на WWF, инж. Валентин Карамфилов - зам. изпълнителен директор на ИАГ, Веселина Кавръкова – програмен ръководител, директори на дирекции и експерти от Агенцията, представители на WWF. 

На проведения форум бяха обсъдени основни и актуални въпроси, свързани с управлението и опазването на горите и горските ресурси. 

Експертите от двете организации споделиха резултати от съвместната работа, свързана с разработването и приемането на национален стандарт за отговорно горско стопанство, съответстващ на принципите и критериите на FSC. 

Беше представена разностранната дейност, провеждана от Агенцията, както и  усилията на лесовъдите за подсилване на обществените функции на горите.   108 000 ха гори са определени като гори във фаза на старост.  България е една от малкото страни, която по този начин изпълнява като държава своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантира поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове горски местообитания в защитените зони по Натура 2000. Тя се нарежда сред водещите страни със своята горска политика по отношение съхраняване и поддържане на голямо биологично разнообразие. 

Продължава интензивната работа по организиране на публичното участие в управлението на горите.

Присъстващите бяха единодушни по отношение на необходимостта от засилване на контрола по опазване на горските територии. Бяха обсъдени проблеми, свързани с незаконни практики, които ощетяват собствениците на горски територии. Експертите се разбраха съвместната работа в тези направления да бъде още по-активна. 

Бе направен преглед на сключеното споразумение за сътрудничество от 2010 г. и се взе решение за изработването на такова за следващите две години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.