1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ирландски и френски фермери за регулиран Брекзит

Ирландски и френски фермери за регулиран Брекзит

Снимка:

Запазването на вътрешния пазар и митническия съюз е от съществено значение

Фермерите в Ирландия и Франция настояват Великобритания да приеме сделката за напускане на Европейския съюз. Двете страни подкрепят позициите на Брюксел, се казва в обща декларация, публикувана часове преди поредното гласуване в Долната камара на британския парламент.


При срещата си в Дъблин президентите на двете фермерски организации, Джо Хийли от Ирландия и Кристиан Ламбер от Франция, заявиха, че запазването на вътрешния пазар и митническия съюз е от съществено значение за бъдещето както на Обединеното кралство, така и на Европейския съюз. Двете организации са единодушни, че свободното движение на стоки и услуги между Острова и Континента трябва да продължи, както и че двете страни трябва да спазват съществуващите стандарти и правила. "Много е важно да избегнем изкривяване на пазара, което би могло да се получи при внос на храни от трети страни, където нормите не са толкова строги. Това ще навреди на доходите на земеделските стопани", изтъкна Кристиан Ламбер.

Тя и Хийли подкрепят и решението за ирландската граница, което предвижда Великобритания да остане в митническия съюз и след преходния период, а Северна Ирландия да бъде част от вътрешния пазар до сключването на търговски договор между Лондон и Брюксел.

Джо Хийли изрично благодари на френските фермери, които подкрепят ирландските си колеги. Общата цел на двете организации е свързана със запазването на семейното земеделие като модел за европейското селско стопанство, посочи Хийли, който призова правителството в Дъблин да не отстъпва от позицията на Брюксел относно Брекзит.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.